Josip Broz Tito je rođen u Kumrovcu, umro u Ljubljani, pokopan u Beogradu, a uskrsnuo u Skopju!!

Kad je Tito umro 1980, bio sam student, i nastave nije bilo, a preporuka je bia da svi idemo na ispraćaj na Glavni željeznički  kolodvor u Zagrebu.  Nisam otišao, a moj djed, Stjepan  Padjen, rođen kad i Tito, 1892, bio je sretan ” Dočekao sam da car umre”, iako je , i on sam,umro samo 6 mjeseci nakon Tita! Partizani su mu splaili kuću u rodnoj Rakovici kod Plitvičkih jezera, spalili i  živog oca!

U međuvremenu su se Slovenija,Hrvatska, Srbija, natjecale, tko će se više i brze rijšiti Titova imena. Nestala je Titova cesta u Ljubljani, Titovo Užice, vrlo kasno,i Trg Maršala Tita u Zagrebu, 2016e, a u mojoj Opatiji i dalje se glavna ulica zove Ulica Maršala Tita.

U Skopju sam živio 1986 i 1987 godine, bio prvi puta davne 1972, kao osnovnoškolac, u OŠ VODNO, sada —–, Bratstvo i Jedinstvo, a sada u Skopje, dolazim, nažalost prerijetko, svake 4 godine, ali sam sada, 2018e, konačno ostao punih 19 noći!! Hvala i SEHA GAZPROM rukomet, a gledao sam i Vardar Zagreb, Vardar Kiel. I gle čuda, uz 101 novost u Skopju, hotel Merrioti s 5 zvjezdica na samom Ploštadu, 3 najviša stambena nebodera na Balkanu, prisustovao sam i Uskrsnuću druga Tita! Tako da pjesma od VARDARA do TRIGLAVA, a koju smo morali slušati  svih 3 dana, u maju 1980, kad smo nastupili na jakom rukometnom turniru u Kninu, iz juboxa iz hotela Knin, ipak i dalje živi!!

Srednja škola u Skopju, spomenik Titu, postavljen 2013e godine, Udruga ili ti Sojuz Titovih lijevih partija, itd.itd. Vidi foto. A najnoviji je, 10 metarska traka sa poznatom  Titovom porukom iz 1948, a koja je obješena na ultra popularnom caffe-u, Javna soba, Public Room, otvorenom, kod KBC Bonice u Skopju!! Tamo su i 100ine fotografije Tita i Jovanke!

 

link na ZVJEZDANI RESTORANI, ovdje https://zvjezdanirestorani.wordpress.com/

 

TITO-in-Macedonia

11

Slikovni rezultat za tito skopje12

2 thoughts on “Josip Broz Tito je rođen u Kumrovcu, umro u Ljubljani, pokopan u Beogradu, a uskrsnuo u Skopju!!

Leave a comment